
Ülkemizde Kuzey Ege’de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi Temmuz-Ekim aylarıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, fırını ve kâğıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-Haziran arasında ise ancak pilaki ve buğulaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz. Sardalyanın küçüğüne papalina tabir edilir; ayıklamadan yemeği yapılır. Tirsi ise sardalya azmanıdır. Kıl tarzında çok kılçığı vardır ve sardalya kadar lezzetli değildir.
NASIL YEMELİ:
Sardalya Kebabı
5 kişilik
MALZEMELER
5 kişilik
MALZEMELER
Yarım demet maydanoz
1 kg sardalya
1 limon
2 çay kaşığı tuz
3 baş soğan
3 domates
7 sivri biber
HAZIRLANIŞI
Sardalyaları temizledikten sonra suyunun süzülmesi için tel süzgeçte bekletin. Diğer tarafta soğanı piyaz şeklinde doğrayıp tuzla ovun. Maydanozu ince ince kıydıktan sonra soğana katın. Domatesleri, kabuklarını soyup ve sulu kısımlarını ayırıp irice doğrayın. Biberlerin de tohumlu kısımlarını çıkardıktan sonra irice doğrayın. Yağlı kâğıtları 20–25 cm boyunda kareler haline getirerek yayın ve üzerine zeytinyağı sürdükten sonra biraz piyaz yayın. Her bir Yağlı kâğıt için 6–7 sardalya seçin. Sardalyaların karınlarına da bir miktar piyaz koyun. Yanlarına ise domates ve biber koyup kâğıdı içindeki malzemeyi göstermeyecek şekilde iki ucunu birleştirerek paket haline getirin. Fırın tepsisini yağlayın ve paketleri yan yana dizin. Fırını 250 dereceye ısıtıp tepsiyi fırına sürün. 30–40 dakika pişirin. Paketleri açtıktan sonra balıkları servis tabağına alıp üzerine limon sıkarak servis yapın. Kalkan veya kılıç balıkları da aynı yöntemle pişirilebilir.
Sardalyeli yaprak sarması
MALZEMELER
20 adet sardalye balığı
20 adet asma yaprağı
2–3 adet kuru soğan
limon
tuz
maydanoz
sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Öncelikle bir tabağın içine soğanları yarım halka şeklinde doğrayalım, limon suyu, tuz, maydanoz ve yağı ekleyelim. Sardalye balığının isterseniz kılçıklarını çıkarın. Asma yaprağından 1 adet, sardalye balığından bir adet içine koyunuz, hazırladığımız malzemeden koyup sararak tepsiye dizip 20–25 dakika pişirip bol soğanlı salata ile servis yapınız.
BAŞKA BAŞKA ?
Sardalya Buğulama
(4 Kişilik)
MALZEMELER
400 gr Sardalya
4 adet iri domates
5–6 adet çarliston biber
5–6 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
1 adet limon
HAZIRLANIŞI
Orta büyüklükte bir tepsi hafifçe yağlanır ve halkalar halinde kesilmiş domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir. Sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmış sarımsağın tamamı yerleştirilir, balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir.Balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmiş limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun şeritler halinde kesilmiş çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmiş domateslerin kalanı yerleştirilerek balıkların üstü örtülür.Tepsiye yarım çay bardağı sıvı yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ateşte 40 dakika kadar pişirilir.(Biber ve domateslerin ölmesi yemeğin piştiğini gösterir. Tepsinin suyunu zaman zaman kontrolde yarar vardır. Eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir.)Buğulamaya uygun diğer balıklar: Hamsi, Kefal (dilimlenmiş)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder