18 Nisan 2008 Cuma

LEVREK

Sırtı kamburumsudur ve koyu kahve ile lacivert arası bir renktedir. Karnı ise sarı-beyaz menevişlidir. Başının içinde, gözlerinin arkasında her biri 4–5 gram ağırlığında iki adet beyaz taş bulunur. Halk arasında bu taşların idrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü olduğuna inanılır. Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar arasından süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru balıklardır. Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğulaması, fırında kâğıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Levrek özellikle şaraplı ve mayonezli balık yemeklerine çok güzel gider.
NASIL YENİLEBİLİR:
Levrek Buğulama (4 Kişilik) Malzeme:
1 kg levrek
4 adet domates
100 gr mantar
2 diş sarımsak
2 dilim limon
1 çorba kaşığı beyaz şarap
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates sosu
3 adet sivribiber
5–6 dal ince kıyılmış maydanoz
karabiber kekik, tuz
Yapılışı:
Levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın. Domatesleri rendeleyin. Mantarları limonlu suya yatırın. Derince bir borcam kaba levrek filetoları yerleştirin. Üzerine rendelenmiş domatesleri ve mantarı yayın. Sarımsak, beyaz şarap, domates sosu, kekik, tuz, karabiber, yeşilbiber, kıyılmış maydanoz ve tereyağını ekleyin. Üzerine limon dilimlerini yerleştirin. 170oC’a ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
AYRICA
Levrek fileto
Malzemeler
4 adet levrek fileto3 adet soğan2 adet domates2 adet büyük boy patates4 adet defneyaprağı2 çay bardağı zeytinyağı1 tatlı kaşığı kuru kekik tuz, karabiber
Hazırlanış
Soğanı enine ince dilimleyin ve az yağ ile tavada yumuşayana kadar çevirin.* Patatesi yarım cm kalınlığında yuvarlak şeklinde dilimleyip, tuzlu suda haşlayın.* Domatesleri yarım cm kalınlığında yuvarlak şeklinde dilimleyin.* 4 adet yağlı kâğıt parçasını kesin ve tezgâha yayın. Kâğıtların ortasına patates, üzerine soğan ve domatesleri bölüştürüp üst üste dizin. En üste balık filetolarını koyup, tuz, karabiber ve kekik ile tatlandırın. Her filetonun üzerine birer defneyaprağı koyup yarım çay bardağı zeytinyağını da üzerine dökün. Kâğıtları paket gibi kapatıp fırın tepsisine dizin.* Önceden ısıtılmış fırına 180 derece de 15–20 dk pişirin.
BAŞKA ?
Tuzda Levrek
Malzemeler
1 kilo kaya tuzu
2 adet levrek
kimyon
fesleğen
HAZIRLANIŞI
kaya tuzu ile baharatlar karıştırılır, kaya tuzundan bir miktar fırın tepsisininiçine tepsi görünmeyecek kadar yayılır. Üzerine temizlenmiş levrekler konur,balıkların içlerine de tuz gelecek şekilde üstleri kaplanır.180 derece fırında tuz iyice pişipkatılaşana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan balıkların üzerindeki tuz çekiç yardımı ile kırılırbalıklar içlerinden çıkarılıp servis yapılırafiyet olsun

Hiç yorum yok: