18 Nisan 2008 Cuma

ÇİPURA


Ege’nin meşhur yerli balığı olan ve küçük sürüler halinde gezen Çipura son yıllarda çiftliklerde de üretilmeye başlanmıştır. Çipura Elips biçiminde yassı vücudu, beyaz karnı, koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları ile tanınır. Atlas Okyanusu, Kuzeybatı Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Bir zamanlar Marmara Denizi’nde de yakalanan ve Alyanak adıyla tanınan bu balığın maalesef nesli tükenmiş bulunmaktadır. Genelde 20 ila 35 cm arasındadır. Ancak 6–7 kg’ya varanlarına da rastlanmıştır. Her mevsimde zevkle yenebilen bu balığın ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Izgara için ideal büyüklük 250 ila 350 gram’dır (3 ila 4 adet/kilo). Daha büyüklerinin fırında pişirilmesi tercih edilmelidir. Buğulama ve çorba için her boyu kullanılabilir. Tadı nefis olan bu balığı katkısız, yani ızgara veya fırında yenmesi tercih edilmelidir. İsparoz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
NASIL YEMELİ:
Malzemeler
1 Adet Çipura
Sosu İçin
4 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
1.5 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
2 Tatlı Kaşığı Sarımsak Suyu
3-5 Adet Defne Yaprağı
1 Çay Kaşığı KekikTuz, Toz Karabiber
Yemeğin Tarifi
Sos için gerekli bütün malzemeleri karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız sosu bir tülbentte veya ince delikli tel süzgece dökelim. Sosu süzgeçle süzüp, katı kısımlarını ayırdıktan sonra bir süre buzdolabında bekletelim.Dolaptan çıkardıktan sonra balığın kuyruğundan ve her iki yanağından çay kaşığıyla bu sostan dökelim. Her iki tarafını da yağlayıp kömür ızgarasında kızartalım.Balığı yeşil soğanla süsleyerek servis yapalım.Not: Çipura yerine başka bir ızgaralık balık da kullanabilirsiniz.
DAHA BAŞKA?
FIRINDA ÇİPURA
(2 kişilik)Malzemeler
2 adet çipura
2 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan
5–6 kiraz domates*
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 adet fırın poşeti
Hazırlanması:
1. Balıklarınızı temizletip üzerlerine derin bir çizik attırın. Temizlenen balıkları yıkayıp kuruladıktan sonra iç kısmına ve dışına zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpin.
2. Soğanı soyup halka halka doğrayın. Patatesleri soyup uzunlamasına ikiye kesip doğrayın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Hepsini karıştırın, üzerlerine bir miktar yağ gezdirip tuz ve karabiber serpin.
3. Fırın poşetine sebzelerin yarısını yayın. Üzerlerine 2 balığı yerleştirin. Balıkların üzerine kalan sebzeleri dizin. Poşetin ağzını kapatıp birkaç yerine bıçağın ucunu batırın. Fırın tepsisine alıp önceden ısınmış 200C fırında pişirin.
Çipura Buğulama
Malzemeler
4 adet çipura
3 adet domates
3 adet kuru soğan
1 su bardağı su
3 diş sarımsak
3 dal maydanoz
1 kahve fincanı zeytinyağı
Hazırlanış
Çipuraları fırın tepsisine dizin,üzerine dilim doğradığınız domatesleri, sarımsakları ve en üste de maydanozları koyun.Tuzunu, suyunu ve yağını ekleyin ve tepsiyi hava almayacak şekilde alüminyum fplyo ile kapatın ve orta ateşli fırında 20-25 dakika pişirin.afiyet olsun

Hiç yorum yok: